Pigmentvlekken

Pigmentvlekken of hyperpigmentatie worden veroorzaakt door een verstoring van de aanmaak van melanine (pigment). Onze huid staat voortdurend bloot aan interne en externe factoren die de structuur en opbouw van die pigmentvlekken beïnvloeden. Bij pigmentatie van de huid is het dus de stof melanine die verkleuringen veroorzaakt.

Wetenschappelijk gezien is melanine een organische verbinding, beter gezegd een pigment in de huid, dat gevormd wordt in een proces van melanogenese. Onder invloed van het aminozuur tyrosine, wordt het pigment gevormd door melanocyten. Dit zijn cellen, die voortdurend worden aangemaakt in de opperhuid, welk proces bij het ouder worden vertraagt.

Het verschil in huidskleur wordt bepaald door de hoeveelheid melanine die wordt aangemaakt en wordt opgeslagen (vastgehouden) in de huid. Melanine is ook de stof of het pigment die ons haar en onze ogen kleurt. Melanine beschermt onze huid tegen UV-straling en absorbeert de zonnewarmte.

We hebben de pigmentproblemen in verschillende onderdelen toegevoegd op deze pagina. Je kunt klikken op het onderdeel dat past bij jouw persoonlijke situatie. 

Maak kennis met onze producten tegen pigmentvlekken

Een prettig samengesteld setje voor slechts €28,50 om pigmentvlekken aan te pakken en de huid te herstellen én te verzorgen.
Pigmentvlekken creme

Maar wat zijn nu pigmentvlekken en waardoor worden die veroorzaakt?

Feitelijk ontstaan pigmentvlekken door een verstoorde aanmaak van melanine. Die overproductie kan ontstaan, wanneer de huid overmatig wordt blootgesteld aan de zon en dus aan UV-straling, waardoor permanente schade wordt veroorzaakt. De huid gaat dit repareren door een overschot aan melanine aan te maken, waardoor pigmentvlekken aan het licht komen, ook wel hyperpigmentatiegenoemd.

Ook onze hormonenkunnen de oorzaak zijn van pigmentatie. Melasma of zwangerschapsmaskerontstaan beide door een overmatige aanmaak van melanine door een overschot aan hormonen. Dan zien we ook vaak, dat hyperpigmentatie optreedt en er dus donkere vlekken zichtbaar worden in het gezicht en/of elders op de huid. De anticonceptiepilkan hierop dus van invloed zijn. Maar ook een reactie op medicijngebruikof op het gebruik van bepaalde cosmeticakan pigmentvlekken veroorzaken.

Tot slot is het donker verkleuren van de huid na een ontstekingsprocesook een verstoring in de melanineaanmaak. De huid verkleurt als gevolg van littekens door onzuiverheden(denk aan acne) of door verwondingen van de huid. Dit noemt men ook wel post inflammatoire hyperpigmentatie.

Ouderdomsvlekken zijn pigmentvlekken

Pigmentvlekken laten mensen vaak ouder lijken dan ze werkelijk zijn, door oneffenheden in de huidskleur. Niet voor niets worden deze huidverkleuringen ook vaak ouderdomsvlekken genoemd. En niemand wil ouder lijken dan ie daadwerkelijk is.

Je hebt vast weleens iemand gezien die veel sproeten heeft wanneer het voorjaar of zomer is. Ook sproeten zijn een vorm van pigmentatie maar die verdwijnen weer in najaar of winter en dat is niet het geval wanneer je last hebt van hyperpigmentatie als ouderdomsvlekken. Ouderdomsvlekken worden juist duidelijker zichtbaar wanneer we ouder worden.

Hoe voorkom je nou die ouderdomsvlekken en als je ze dan toch hebt, wat kun je er dan aan doen? We zijn blij met je bezoek aan HuidzorgWinkel.nl en dat je vertrouwen stelt in ons advies. Omdat wij nauw samenwerken met de huidtherapeuten van HuidZorg Drenthe, die ook op het gebied van pigmentatie echte experts zijn, kan het zijn dat zij jou oproepen voor een gratis huidanalyse met de Observ in een van hun praktijken

Soms is zo’n huidanalyse echter niet nodig wanneer we aan de hand van beeldbellen of m.b.v. toegestuurde foto’s (geüpload via het gratis online huidadvies) duidelijk de aandoening kunnen vaststellen. Met onze professionele begeleiding helpen wij je graag om hyperpigmentatie te verhelpen.

Zonbescherming met hoge SPF helpt écht!

We horen het steeds vaker, de intensiteit van de zonkracht neemt nog steeds toe. Het aantal gevallen van permanente huidschade eveneens. Huidkanker is volgens het KWF de meest voorkomende vorm van kanker. Het hoeft beslist niet zo te zijn, maar een overdosis aan UV-straling kan de pigmentcellen zodanig ontregelen dat er een ophoping van pigment ontstaat die tot uiting komt als een donkere pigmentvlek op de huid. Wij pleiten al jaren voor intensief gebruik van goede zonbescherming, bijvoorbeeld met de Preventionlijn van het merk IMAGE Skincare. Deze producten voorkomen dat UV-straling nieuwe vlekken op de huid veroorzaken en reguleren ook de kleurintensiteit van pigmentvlekken die je reed hebt opgelopen. Dagelijkse zonbescherming draagt ook bij aan een goed onderhoud in je huidverzorgingsroutine en na (cosmedische) behandelingen.

Binnen ons assortiment van IMAGE SKINCARE bieden wij 6 verschillende zonnebrandcrèmes. Hierdoor kunnen we het product goed aanpassen aan jouw specifieke huidconditie.

Losse producten tegen pigmentvlekkenCopyright 2021 HuidZorgWinkel.nl

HuidzorgWinkel.nl
Van Limburgstirumstraat 104
7901 AT Hoogeveen

Telefoonnummer: 0528 - 26 12 38
Contact

Privacy verklaring
Retourneren
Algemene voorwaarden
ABN AMRO: NL66ABNA0451024346
KVK nummer: 04084715
BTWnummer: NL001410478B64Inloggen
Als je e-mailadres in ons systeem staat dan heb je een nieuw wachtwoord ontvangen via e-mail.